Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Meld je aan
6/3/2023

Het Techniek Loket: de kers op de taart voor Barbara Baelemans

‘De kers op de taart!’, zo ziet Barbara haar rol binnen Het Techniek Loket. Barbara studeerde Technische bedrijfskunde aan wat destijds de HTS heette. Vervolgens deed ze een universitaire studie Beleid- en Organisatiewetenschap. Tijdens haar werk voor Interpolis en Randstad ontstond haar fascinatie voor de maakindustrie. Die fascinatie zou bij meer mensen en jongeren aangewakkerd kunnen worden als je van buitenaf zou kunnen zien welke mooie dingen er gebeuren in die industrie. Haar droom: de puien van de maakbedrijven van glas voorzien zodat zichtbaar wordt hoe mooi het is om producten te maken. Barbara maakte bewust de overstap naar het onderwijs en ziet als geen ander het belang van de verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven.

En daarmee heeft Barbara de kern te pakken van Sterk Techniekonderwijs: jongeren moeten kunnen zien en ervaren wat de techniek te bieden heeft. De verbinding  tussen onderwijs en het regionale bedrijfsleven is daarbij van cruciaal belang. Sterk Techniekonderwijs heeft inmiddels bewezen wat er mogelijk is en de regio Noordoost-Brabant mag er trots op zijn dat er al meer dan 400 bedrijven samenwerken met het vmbo. Leerlingen die buitenschools leren en ervaringen opdoen en beroepsbeoefenaren de school inhalen: win-win!

In de verbinding tussen voortgezet onderwijs en primair onderwijs liggen nog veel kansen. Hoe jonger leerlingen in aanraking komen met de werelden van techniek, hoe meer effect er bereikt zal worden. En natuurlijk het mbo als belangrijke partner: vanuit het belang van de leerlingen is ook hier de samenwerking kansrijk. Laat leerlingen al binnen het vmbo kennismaken met keuzedelen in het mbo en gebruik de leeromgeving van het mbo om daar waar mogelijk en gewenst het onderwijs betekenisvol te maken. Als de doorlopende leerlijn vorm krijgt in samenwerking tussen vmbo en mbo ontstaat er ruimte voor verdieping of verbreding afhankelijk van het loopbaanperspectief van de leerling.

De meest vooruitstrevende bedrijven vragen om breder opgeleide mensen en kijken verder dan de dag van morgen of overmorgen. ‘Techniek en de gebouwde omgeving’ is bijvoorbeeld zo’n vakgebied waar de breedte van techniek en technologie zichtbaar zijn. Ook binnen de mobiliteit zie je een verbreding ontstaan op allerlei vlakken. Ook bij deze ontwikkeling is Barbara nauw betrokken vanuit haar rol als voorzitter van het platform vmbo Mobiliteit en Transport.

Daar waar het vmbo voorheen erg naar binnen was gericht zie je een enorme beweging die is ontstaan in de regionale samenwerking. Dat is ook de kracht van Het Techniek Loket, aldus Barbara. Dat het penvoerderschap onderdeel was van de functie van algemeen directeur VO Veghel maakte de drive om de overstap te maken vanuit West-Brabant naar Noordoost-Brabant groter.

Geweldig dat we opnieuw onder leiding van ‘een betrokken en bevlogen ambassadeur’ door kunnen op de ingeslagen weg.

6/3/2023
Door 
Edith Vissers
Deel dit bericht:

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel, of wil je simpelweg meer informatie?

 Terug naar overzicht
Waarom heb je interesse in deze nieuwsbrief?
Namelijk:
Dankjewel! We hebben je inschrijving ontvangen.
Iets klopt er niet, controleer of je alle velden hebt ingevuld.
Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws direct in je mailbox

Laat je mailadres achter en je ontvangt een paar keer per jaar als eerste het laatste nieuws! Zo blijf je op de hoogte van de vele initiatieven en activiteiten die plaatsvinden.