Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Meld je aan
28/11/2020

Gemengde leerweg, theoretische leerweg, vmbo-t, mavo, mavo Plus, mavo XL: weet u het verschil?

We zijn er goed in in Nederland en ook in het onderwijs: onderscheid maken en daar vervolgens allerlei benamingen bij verzinnen. Zo simpel mogelijk uitgelegd het volgende: het vmbo staat voor voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs. De v van vmbo is belangrijk. In het vmbo worden leerlingen voorbereid op hun toekomst, maar ze leren er nog geen vak. In de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg gaat het om leerlingen die willen en kunnen doorstromen naar een praktijkgerichte mbo-opleiding. Daarom krijgen die leerlingen ook veel praktijklessen aangeboden in het vmbo en ze doen in dat praktijkgerichte deel ook examen.

De theoretische leerweg en de gemengde leerweg zijn opleidingen op een hoger niveau, hoewel je dat volgens sommigen ook niet mag zeggen. In de gemengde leerweg krijgen leerlingen voor een beperkt aantal uren ook beroepsgericht onderwijs en in het vmbo-t (wat vroeger mavo heette) hoeft zo’n praktijkgericht programma niet aangeboden te worden. Soms gebeurt dat wel in de vorm van een extra vak. Als u zegt: ‘dat is ingewikkeld!’, dan is er goed nieuws.

Het onderscheid tussen de gemengde en de theoretische leerweg verdwijnt en er komt een nieuwe leerweg. Hoe die heet? Tot nu toe gewoon: de nieuwe leerweg. En in die leerweg krijgen alle leerlingen naast algemeen vormende vakken ook een praktijkgericht programma aangeboden. En dat is mooi. En wel om de volgende redenen:

·     Een praktijkgericht programma is uitdagend, leuk en werkt voor veel leerlingen motiverend.

·     Door praktijkgericht onderwijs zijn leerlingen goed in staat om na te denken over de vraag wat wel en niet bij hen past. Daarmee wordt het maken van een keuze voor een vervolgopleiding gemakkelijker.

·     Praktijkgericht onderwijs is bij uitstek geschikt om leerlingen voor te bereiden op het vervolgonderwijs.

Een hele mooie ontwikkeling waar de scholen die samen Het Techniek Loket vormen ook werk van zullen gaan maken. En dat doen ze niet alleen, maar samen met het mbo en het bedrijfsleven. Meer weten? Kijk bij documenten waar het landelijke kader voor de nieuwe leerweg is opgenomen!

28/11/2020
Door 
Edith Vissers
Deel dit bericht:

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel, of wil je simpelweg meer informatie?

 Terug naar overzicht
Waarom heb je interesse in deze nieuwsbrief?
Namelijk:
Dankjewel! We hebben je inschrijving ontvangen.
Iets klopt er niet, controleer of je alle velden hebt ingevuld.
Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws direct in je mailbox

Laat je mailadres achter en je ontvangt een paar keer per jaar als eerste het laatste nieuws! Zo blijf je op de hoogte van de vele initiatieven en activiteiten die plaatsvinden.