Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?

Meld je aan
26/3/2023

Baanderherencollege bouwt en onderhoudt plastic recycling line bij Brede Basisschool de Kruiskamp

In het Design & Techlab van Brede Basisschool de Kruiskamp in Den Bosch bevindt zich de Plastic Recycling Line waar van plastic ‘afval’ nieuwe producten worden gemaakt, aangevuld met materialen en een lessenreeks rond 'circular en 21 century skills'. Jeroen Appeldoorn, docent PIE bij Baanderherencollege Boxtel, heeft de uitdaging aangenomen om de machines te bouwen die daarvoor nodig zijn. Hij is daarmee in 2021 voortvarend aan de slag gegaan in samenwerking met Inno-Metaal Best en 3e en 4e jaars leerlingen van PIE (produceren, installeren, energie). De realisatie van de Plastic Shredder, de Extrusion Machine en Injectiemachine is een proces van ‘trial and error’ gebleken. Basisschoolleerlingen hebben bijvoorbeeld onvoldoende kracht om de hefboom van de Injectiemachine te bedienen en de Extrusionmachine loopt soms te warm waardoor het geshredderde plastic niet goed uit de matrijs komt.

Onlangs werden de machines aan een update onderworpen bij het Baanderherencollege en weer opnieuw geïnstalleerd. De betrokken leerlingen bij dit proces togen daarvoor, samen  met hun docent, naar Den Bosch om de machines opnieuw te plaatsen. Leerlingen zijn van begin tot eind betrokken bij het ontwikkelen, bouwen en installeren van deze machines. Daarnaast heeft het begrip ‘recycling’ voor hen een tastbare betekenis gekregen. Inmiddels werkt de productielijn weer goed en het is geweldig om te zien hoe een mooie (brom)tol uit de matrijs van de Extrusion Machine verschijnt, waarvan vermalen plastic de basis vormt.

26/3/2023
Door 
Edith Vissers
Deel dit bericht:

Meer weten?

Heb je vragen over dit artikel, of wil je simpelweg meer informatie?

 Terug naar overzicht
Waarom heb je interesse in deze nieuwsbrief?
Namelijk:
Dankjewel! We hebben je inschrijving ontvangen.
Iets klopt er niet, controleer of je alle velden hebt ingevuld.
Nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws direct in je mailbox

Laat je mailadres achter en je ontvangt een paar keer per jaar als eerste het laatste nieuws! Zo blijf je op de hoogte van de vele initiatieven en activiteiten die plaatsvinden.